Intervju: Zoooo Deschanel snakker om «alv»

Zooey Deschanels vokale talenter er velkjente i dag med tanke på hennes vellykkede Grammy-prisvinnende innspillingskarriere, men den første eksponeringen av mange for å synge stjernen til TVens The New Girl var i filmen Elf fra 2003. Som kjærlighetsinteressen til Buddy the Elf (Will Ferrell) viser Deschanel frem sine søtlåtende vokalferdigheter. Enda mer enn et dusin år senere forblir den mangeårige juleklassikeren skuespillernes mest populære film.

I Elf spiller Deschanel som Jovie, en kontorist der julestemningen har fordampet. Sent på regningene og sliter på en takknemlig jobb, er det ikke før Buddy og hans uhemmede entusiasme for alle ting julen kommer inn i livet hennes, oppdager hun noe som setter henne i en mer jovial ånd.

I 2003 snakket Deschanel til About.com om arbeidet hennes i denne familiekomedien, avslørte kjærligheten til høytiden og hvordan det var på settet med Will Ferrell og regissør Jon Favreau.

Når du fikk manus og det krevde sang, skremte det deg i det hele tatt?
Nei, jeg har sunget for alltid. Jeg begynte å gjøre musikaler. Jeg tror det var en del av grunnen til at de ga meg delen, fordi jeg sang.

Når lærte du å synge?
Jeg lærte å synge da jeg var veldig liten, men jeg har tatt stemmetimer siden jeg var 11. Det er 12 år, mer enn halvparten av livet mitt. Jeg kan ikke engang huske første gang jeg begynte å synge.

Da du spilte inn “Baby, It's Cold Outside” med Leon Redbone, spilte du det inn med ham i studio?
Jeg gjorde. Han er en kul fyr. Jeg hadde en av platene hans da jeg var liten som jeg pleide å høre på hele tiden. Jeg elsket ham, og jeg har alltid vært en fan av ham. Det var veldig pent å kunne møte ham. Han spilte inn sin del senere. Jeg spilte inn min del først. Jeg har faktisk ikke hørt den ferdige versjonen. Han var der og produsenten hans var der. Det var skikkelig moro. Det tok bare et par timer. Vi bare gikk inn og la sporene. Det var flott. Han gjorde stemmen til snømannen. Jeg husker da Jon Favreau, i begynnelsen av filmen, snakket om å få Leon til å gjøre musikken jeg var, "Gjør det!" Så da jeg fant ut at jeg fikk spille inn en duett med ham, var det veldig spennende.

Hvordan var jul å vokse opp?
Det var forferdelig (ler). Nei, jeg tuller. Det var faktisk det beste. Jeg så nettopp på en video av meg selv fra jeg var seks, og åpnet gaver, min Gud, virkelig. Jeg elsker jul, og jeg kom virkelig inn i ånden av det - tidlig på året vanligvis. Kanskje juni, juli, kanskje mai eller april, begynte jeg å snakke om hva vi ville gjøre på jul.

Har du noen favoritt julefilmer?
Jeg liker It's a Wonderful Life, det er min favoritt. Jeg elsker Miracle på 34th Street, den gamle. Og jeg liker A Christmas Story. Hvordan kunne du ikke? Da jeg var barn, var det 24 timer i døgnet hele julen. Du våknet om morgenen, og det var en løkke av A Christmas Story. Bokstavelig talt var det en stasjon som nettopp viste A Christmas Story.

Hvordan var det å jobbe med Will Ferrell? Fikk han deg til å le hver gang du filmet?
Nei, for da hadde vi aldri fått noe, og de ville sannsynligvis ha sparket meg. Det var definitivt en utfordring å ikke le. Det var flott å jobbe med ham. Han er den fineste fyren i verden.

Hva var din favoritt scene å filme?
Det var gøy da vi var i varehuset, for det var alle disse rare lekene overalt - små gitarer, små kosedyr og bare rare ting. Vi hadde det gøy der.

Kan du snakke om karakteren din? Hun skal være en New Yorker som ikke har mye julestemning.
Det virker som New York er et veldig julete sted. Folk går nedover gaten og de oppfører seg som de ikke bryr seg, men jeg tror innerst inne bryr New Yorkere seg veldig om jul. New York er mye mer julete enn LA. LA er ikke kaldt, det er ikke noe gigantisk juletre, og ingen skøyter. Du må kjøre til en innendørsbane for å gå på skøyter.

Jeg spiller en jaded New Yorker. Det er vanskelig å være i julestemning når vannet ditt er stengt og du blir trakassert av en gigantisk alv. Du må ta en slags ydmykende jobb for å få endene til å møtes.

Har du vokst opp med å tro på julenissen og nisser?
Gjorde jeg noen gang! Ja - jeg vet ikke om alver. Jeg tenkte ikke så mye på alver fordi jeg prøvde å tenke på mannen som hadde ansvaret, den som skulle gi meg gaver. Jeg trodde på julenissen til jeg var som 14. [Jeg trodde] Det er mer sannsynlig at jeg får bedre gaver uansett om det er en julenisse eller ikke, hvis jeg sier at jeg tror på julenissen. Så hvis foreldrene mine tror jeg gjør det, så gir de meg to sett med gaver. Så hvis julenissen virkelig eksisterer, vil han sette pris på støtten min.

Hvorfor er det viktig at barn tror på julenissen?
Jeg vet ikke at det er viktig, men det er hyggelig å være barn når du er barn, vet du? Det er hyggelig å late som. Det er en fin historie, og det er på en måte representant for barndommen. Det er noe mange barn tror på - de fleste barn tror på julenissen - og det er liksom representativt for å la barna være barn og ikke ha barna til å være voksne før de er klare.

Hva jobber du med nå?
Jeg har en film som heter Eulogy som kommer ut neste år. Det er en uavhengig film. Det er en komedie - en mørk komedie. Så har jeg en annen film som Will også gjør som heter Winter's Passing som jeg skal starte om en måned.

Er det en komedie?
Nei, det er et drama.

Jobber du nonstop?
Mot slutten av året har jeg gjort tre filmer. Det er ganske bra. Det er mer enn halvparten av året. Som skuespiller vil du ha tid hjemme, hva utgjør et halvt års arbeid og et halvt år hjemme.

Redigert av Christopher McKittrick