Hvordan fungerer den kontroversielle nhl shootout?

For å bryte uavgjort etter en fem minutters overtid, deltar National Hockey League-lag i en skuddveksling. Tre spillere fra hvert lag tar hverandre straffespark mot motstanderens målvakt. Hvis poengsummen forblir uavgjort etter at hvert lag tar sine tre skudd, går skuddvekslingen til fasen med plutselig død, hvor det første laget som scorer er vinneren.

Skytingen erstatter ikke overtid i Stanley Cup-sluttspillet. Den brukes bare til å avgjøre vanlige sesongkamper, og bare etter fem minutter på overtid.

Bakgrunn

Tidlig i NHLs historie ble bånd etter reguleringsspill avgjort i en 10-minutters overtidsperiode, men det endret seg i 1942 da overtid ble eliminert og spill endte i bånd. I 1983 la NHL til en fem-minutters overtidsperiode, men hvis spillet fortsatt var uavgjort etter overtid, forble det uavgjort. Begynnende med sesongen 2005-06 implementerte NHL skytingen for å bestemme en vinner i vanlige sesongkamper.

I et eget forsøk endret NHL sine regler fra og med 1999 for å gi et poeng til hvert lag hvis spillet var uavgjort etter regulering. Den eventuelle vinneren får et ekstra poeng. I spill som ikke går på overtid, får vinneren to poeng og taperen får ingen. Ligaen håpet denne endringen ville redusere antall bånd.

Saken for skuddvekslingen

Tilhengere av skuddvekslingen som tiebreaker siterer følgende som grunner til skuddvekslingen bør forbli en del av NHL-reglene:

• Ingenting samsvarer med spenningen, forventningen og spenningen ved en skuddveksling.
  • Shootout er rask, spennende, gir umiddelbare resultater, og er lett for uformelle fans å følge.
  • NHL trenger mål. Poengsummen har gått ned siden 1980-tallet, og de fleste lag spiller en kjedelig, forsvar-første stil. Hockey skal visstnok handle om å score. Skytingen returnerer målscoring til sin rettmessige plassering midt i spillet.
  • Hockey er et spill i utvikling, og endring er bra. For eksempel var passet ulovlig frem til 1911, og overtid på ordinær sesong begynte ikke før i 1983.

Saken mot skuddvekslingen

Mens supporterne til slutt vant, hadde de mot bruk av skuddvekslingen også sine grunner:

• Shootout kan være morsomt, men det er ikke hockey. Hockey er et lagspill, ikke en serie utbrudd. Spillerne må tjene scoringssjanser av motstandere som jobber ut og skater.
  • Skytingen er en gimmick, som tilsvarer å bestemme et baseballkamp med hjemmeløpskonkurranse eller bryte et fotball-slips ved å få quarterbacks kaste ballen gjennom et dekk.
  • Det er ikke noe galt med uavgjort. Hvis lag ikke kan avgjøre en vinner etter 65 minutter med hockey, er uavgjort et rettferdig resultat.
  • Shootout er en flott nyhet, ikke noe mer. Den nyheten har slitt seg tynn, og spillere og fans i den tapende enden av shootouts føler seg lurt.
  • En annen endring i spillet betyr flere komplikasjoner i NHL-tabellen. SOL (shootout tap) erstatter bånd. Flere poeng deles ut, noe som gjør historiske sammenligninger mellom lag enda vanskeligere. Spillerstatistikk krever enda en kategori for skuddmål og redninger.

Hvordan nhl shootout fungerer

I skytingen kaller hvert lag tre skyttere. Hvis spillet forblir uavgjort etter at de tre skytterne er ferdige, fortsetter lagene å skyte i plutselig dødsmodus, men spillet kan ikke avsluttes før hvert lag har tatt like mange skudd.

Etter vedtaket av skytingen, blir bånd eliminert fra NHL-tabellen. Et lag tildeles to poeng for en seier (oppført som "W"), null poeng for et tap av regulering ("L"), og ett poeng for et spill tapt på overtid eller en skuddveksling ("OT" eller "OTL") .

Shootout teller ikke med individuell statistikk. Et skuddmål legges ikke til en spillers totale mål eller totale poeng. Et tillatt skuddmål er ikke inkludert i målvaktens mål mot, mål-mot-gjennomsnitt eller spareprosent. Skytingen har ingen betydning for pluss-minus eller annen statistikk i spillet.

Hvis et spill er uavgjort 0-0 på slutten av overtid, blir begge målvaktene kreditert en shutout, uavhengig av hvilket lag som vinner shootout eller hvor mange shootout-mål som blir scoret. Individuell skuddstatistikk beregnes som en egen kategori i den offisielle NHL-statistikken.

Det vinnende laget i shootout får ett mål lagt til sesong totalt. Det tapende laget har en mål-mot lagt til sesong totalt. Dette holder uavhengig av hvor mange mål som blir scoret under selve skuddvekslingen.

Skytingen innledes med en to-minutters pause, der isrensemaskinen kutter en fersk bane fra midtisen til hvert nett.