Spor og feltløpshendelser

Track and Field har vanligvis hendelser som faller inn i tre kategorier: Jump, Throw og Running. Følgende er en oversikt over de tre hovedtypene av løpearrangementer.

sprints

• 60-meter løp: Dette er den korteste hendelsen, på bare noen få sekunder, den korte sprinten du har valgt på mindre innendørsbaner, ettersom avstanden gir rett løp uten kurver. Selv om starten er viktig i alle sprinter, er det viktig å sprenge ut av blokkene på 60 meter, fordi det er veldig lite tid til å komme seg fra en dårlig start.
  • 100 meter løp: Utendørs rett sprint er en av friidrettens glamourhendelser. Som med 60 meter forblir løpere i tildelte baner, med de raskeste løperne gitt de midterste banene til en multi-heat-begivenhet. Mens noen løpere har favorittsteder, er ikke plassering av baner like viktig i et løp uten kurver. Selv om en rask start er viktig, har en løper som er slått ut av blokkene litt tid til å komme seg.
  • 200 meter løp: Fordi løpere må forhandle en kurve i dette tilfellet, er konkurrentenes tildelte baner forskjøvet, slik at hver går samme distanse. Å kjøre en kurve er forskjellig fra å stikke nedover en rett bane: konkurrentene vil prøve å holde seg så nær den indre linjen som mulig uten å gå på linjen, noe som er årsak til diskvalifisering. Utholdenhet begynner å komme i spill, da løpere på 200 meter ikke bare må være raske, men må opprettholde farten.
  • 400 meter løp: En hel runde rundt en utendørs bane. Løpere forblir i sine tildelte baner og får forskjøvet starter. Selv om konkurrenter begynner i startblokker - og 400 er teknisk sett ansett som en sprint - må løperne tempoet litt. Come-from-behind-seire på finalen er ikke uvanlig.

Midtdistanseløp

• 800 meter løp: Løpere begynner fra en stående start i forskjøvede baner. Etter den første svingen kan løpere imidlertid forlate banene sine, og på det tidspunktet løper konkurrentene etter favorittplassene sine, på eller nær innsiden. Noen 800 meter løpere nyter suksess ved å føre fra start og opprettholde så mye av tempoet som mulig, mens andre bruker første runde for å etablere et klart sted på banen, og deretter slippe et avslutningspark på runde to.
  • 1500 meter løp / mil løp: Omtrent fire runder rundt en standard utendørs bane (1500 går litt mindre enn fire hele runder, milen bare et snev mer), disse løpene er taktiske forhold der den eventuelle vinneren generelt etablerer posisjon i midt eller til og med baksiden av pakken i de tidlige rundene. Løperne begynner langs en buet linje og bryter så nesten umiddelbart ut av banen og beveger seg mot innsiden av banen.

Langdistanseløp

• 3000 meter løp: Dette er et primært innendørsarrangement - det er en del av verdensmesterskapet innendørs - men det kjøres også utendørs. 3000 markerer starten på langdistansehendelsene, da 1500 og milen regnes som mellomdistanseløp. Løpere begynner på en litt buet startlinje (kurven er større på mindre innendørsbane), men løper ikke i baner, så starten er hovedsakelig en konkurranse om å få en løpers favorittposisjon på banen. Utholdenhet er avgjørende på denne distansen og over, med topphastigheter reservert for den siste runden.
  • 5000 meter løp: Konkurrenter starter på en buet linje og kan umiddelbart løpe hvor som helst på banen, noe som fører til en stor startpakke som vanligvis strekker seg tre fire baner bredt, avhengig av hvor mange løpere som kjører. Mens alle distanseløp er taktiske hendelser til en viss grad, løper konkurrenter på denne distansen og overfor i stor grad i sitt eget tempo det meste av veien, i stedet for å svare på sine motstandere. Løpere må vite hvor fort de kan gå på forskjellige stadier av løpet for å oppnå best mulig tid. Taktikk kommer frem i de siste rundene, ettersom løpere posisjonerer seg for løpet til mål. Selv om det er fordelaktig å kjøre en innvendig linje - som en løper kjører en kortere avstand rundt kurvene - kan det å løpe for langt inne føre til at en konkurrent blir bokset inn av langsommere løpere og ikke klarer å bryte ut i det avgjørende øyeblikket.
  • 10,000 meter løp: Den lengste banebegivenheten, den begynner også med en buet startlinje, men kjøres uten baner. Å jockey for posisjon i starten er ikke like viktig på grunn av større avstand. Som med 5,000, må hver konkurrent kjenne sitt eget tempo. Å løpe langs en innvendig linje er mindre farlig for premierløpere fordi langsommere løpere vil slippe tempoet etter hvert som lengre begivenhet utvikler seg, og etterlate et mindre antall løpere som jockeyer for posisjon i de siste rundene. De fleste store langdistanseløpere stoler på et sterkt avslutningsspark for å vinne.
  • Maratonløp: Dette er generelt en frittstående begivenhet, men er en del av store møter som OL og verdensmesterskap, der det ofte starter og slutter inne på stadion. Opprinnelig målte 26 miles, 385 yards, og er nå 42.195 kilometer. Løpere begynner i en pakke, men starten er ubetydelig. Konkurrentene går i sitt eget tempo, med hovedmålet om at mange bare er å fullføre. Toppkonkurrenter vil tempo selv og prøve å kjøre jevn splitt fra begynnelse til slutt.