Hva er Old Hag syndrom?

Ofre for "Old Hag Syndrome" er våkne og oppdager at de ikke kan bevege seg, selv om de kan se, høre, føle og lukte. Noen ganger er det følelsen av stor vekt på brystet og følelsen av at det er en uhyggelig eller ond tilstedeværelse i rommet. Og som den ovennevnte leseren, er de ofte ganske redde for hva som skjer med dem.

Navnet på fenomenet kommer fra den overtroiske troen på at en heks - eller en gammel hakke - sitter eller "rir" på ofrenes bryst, og gjør dem immobile. Selv om den forklaringen ikke blir tatt veldig seriøst i dag, fører fenomenets forvirrende og ofte veldig skremmende natur til at mange tror at det er overnaturlige krefter i arbeid - spøkelser eller demoner.

Opplevelsen er så skremmende fordi ofrene, selv om de er lammet, ser ut til å ha full bruk av sansene sine. Faktisk er det ofte ledsaget av rare lukter, lyden av fotspor som nærmer seg, utseendet på rare skygger eller glødende øyne, og den undertrykkende vekten på brystet, noe som gjør pusten vanskelig om ikke umulig. Alle kroppens sanser forteller ofrene at noe ekte og uvanlig skjer med dem.

I stedet for spøkelser eller demoner, er det sannsynligvis en vitenskapelig forklaring: "søvnparalyse" eller SP (noen ganger ISP for "isolert søvnparalyse").

Et eksempel

Her er et ganske typisk eksempel på en "gammel hag" -opplevelse fra en leser ved navn Emily:

"Da jeg var omtrent 9 eller 10 (jeg er 17 nå) våknet jeg og kunne ikke bevege meg i det hele tatt. Da jeg åpnet øynene mine, så jeg som en skygge ting omtrent en fot vekk fra ansiktet mitt i form av en hodet. Da jeg så at jeg var redd i hjel. Jeg prøvde å ringe mamma; jeg prøvde å skrike, men knapt noe kom ut. Det varte det som føltes som et par minutter, og jeg sov jeg. Jeg tenkte aldri mye på det etter det fordi jeg bare trodde at tankene mine spilte triks på meg eller noe.

"For omtrent tre måneder siden sov jeg, og så våknet jeg til å like noe som hvisket i øret mitt med en mannstemme, og jeg åpnet øynene og var veldig redd fordi det ikke er noen menn i huset mitt, og jeg kunne ikke bevege meg i det hele tatt Jeg prøvde veldig hardt å bevege meg og ringe etter moren min, og da jeg endelig kunne bevege meg, reiste jeg meg veldig fort og så en skyggefigur som så ut som en mann som knelte på det ene kneet ved siden av sengen min.

"Jeg var ganske freaked ut, men jeg bestemte meg bare for å sove igjen. Så ble jeg vekket igjen av samme hvisking og kunne ikke bevege meg igjen, og så prøvde jeg enda vanskeligere å ringe etter mamma. Etter noen få forsøk, det var til slutt høyt nok, fordi hun bare var i neste rom. Jeg fortalte henne hva som skjedde, og hun trodde meg og fortalte meg at jeg måtte drømme eller noe.

"Jeg sovnet igjen og det skjedde for tredje gang, og denne gangen var jeg bare sint, så jeg prøvde å rope på hva det var å bare stoppe. Jeg fortsatte til jeg endelig kunne høre meg selv rope og så var det borte. Det har ikke skjedd siden. "

Her er flere eksempler.